Nova era za Apple — kompanija gradi svoju (i našu) AI budućnost

Sa iOS 10 dolaze bitne promene za Apple i korisnike: iMessenger se otvara developerima, Siri prelazi na desktop, a imaju i plan kako da vas oslobode gomile aplikacija.

Marija Gavrilov - 14. Jun, 2016.

Na ovogodišnjoj Apple konferenciji za developere, kompanija je najavila ono što je Washington Post nazvao “velikim preokretom za kompaniju”. Sada i zvanično, Apple se pridružuje Google-u u izgradnji AI-first sveta, o kom smo nedavno pisali.

Novi mobilni i desktop OS oslanjaće se na veštačku inteligenciju, čineći gomilu feature-a i aplikacija koji su osvojili naše telefone lakšim i bržim za korišćenje, ali i prediktivnim. Ono što će biti značajno korisnicima jeste da će još pametniji uređaji biti bolji u organizovanju vaših podataka i povezivanju sa drugim uređajima.

Recimo, skenirajući lica na fotografijama na vašem telefonu, Apple će detektovati osobe i trenutke koje valja skupiti u zasebne grupe. Memories je aplikacija koja spaja sećanja u jedan album ili mini film, automatski detektujući koga treba da stavi u porodične fotografije, sa kojim datumom i lokacijom.

Iza kulisa, softver obavlja 11 milijardi izračunavanja na svakoj fotografiji ne bi li uspeo u ovome.

Kako su virtuelni asistenti jedna od popularnijih primena AI-a trenutno, i Apple je najavio značajni korak dalje za Siri — prelazak na desktop. Microsoft je u ovome požurio, ali možda i na svoju štetu. Iako je Cortana prisutna na Windowsu više od godinu dana, upitno je koliko korisnika je zapravo bilo spremno da počne da je koristi, preduhitrujući hajp koji je potreban za privikavanje na novu tehnologiju.

Apple ovo, čini se, radi na pravi način, omogućavajući korisnicima da se lakše priviknu na desktop asistenta nakon prethodnog iskustva na mobilnim uređajima. Tako će jedan od dodataka koji povezuje dva uređaja biti obavljanje poziva sa desktopa na mobilni preko Siri, a developeri će svoje aplikacije moći da integrišu sa asistentom.

Još jedna stvar koja se otvara developerima je iMessanger, tako da će sada biti moguće izgraditi aplikacije direktno na Apple-ovoj platformi. Na primer, ugrađivanje Uber aplikacije omogućiće korisnicima da pozovu vozilo kroz iMessenger, što se vidi kao jedan od pokušaja da se smanji broj otvorenih aplikacija i tako oblikuje laganije korisničko iskustvo.

Sa novim dodacima nastaviće se i paljba pitanja o privatnosti i bezbednosti korisničkih podataka. Prema izjavi Krega Federajta, potpredsednika kompanije, feature-i su već pregledani od strane stručnjaka za privatnost Erona Rota, koji je, navodno, dao zeleno svetlo.

Noviteti koje Apple unosi u desetku pokazuju prednosti kasnijeg dolaska na žurku — vidi se da su dosta toga naučili od feature-a koje su u prethodnom periodu svojim korisnicima ponudili Google, Microsoft i Amazon kroz Alexa-u.