3D štampači štampaju lekove za epilepsiju i veštačke kosti — kako ova tehnologija unapređuje lečenje

3D štampanje je uzdrmalo višegodišnja shvatanja šta možemo i ne možemo proizvesti, rekao je inženjer robotike Hod Lipson. To važi i za medicinu

Marija Gavrilov - 6. Avgust, 2015.

Prošle nedelje smo prikazali kako se kompanija Lego uključila u izradu prostetičkih aparata za decu. 3D štampanje udova više nije novost, a sve više nas oduševljavaju mogućnosti koje ova tehnologija uvodi u druge aspekte medicine i zdravstva, recimo u izradu personalizovanih lekova.

Svaki detalj vaše unutrašnjosti na dlanu

Klarismo, startap iznikao iz Y Combinatora, nedavno je podigao 2,1 milion dolara za potrebe daljeg razvijanja. Reč je o onlajn servisu koji snimke magnetne rezonance 3D štampanjem pretvara u detaljne modele unutrašnjosti tela. Korisnici tako dobijaju uvid u stanje i promene tela – rast mišića, smanjivanje masnih naslaga ili izgled slezine.

Kroz partnerstva sa nekoliko nadležnih institucija, Klarismo za $250 pruža snimak celog tela, a osnivači kažu da je ovo posebno privlačno sportistima, jer je jedini način da detaljno prate i kontrolišu promene u telu koje će dovesti do najboljih performansi.

Korak ka onlajn naručivanju i štampanju lekova

Američka Food and Drug Administration, kroz čije stroge ruke moraju da prođu svi lekovi i oprema korišćeni u zdravstvu, pre nekoliko dana odobrila je po prvi put izradu lekova 3D štampačem. Lek Spritam namenjen je tretiranju epileptičnih napada.

3D štampanje leka odvija se sloj po sloj, a ovakvo strukturiranje unosi nekoliko prednosti u odnosu na postojeće metode izrade. Proizvođač leka, firma Aprecia, navodi da je jedna od prednosti brža rastvorljivost, što omogućuje olakšano gutanje. Druga prednost je u tome što je procesom 3D štampanja omogućeno punjenje leka velikim dozama aktivnih supstanci, čak do 1000mg u jednoj dozi.

Ovim korakom nazire se vidik lekovima prilagođenim pojedinačnim potrebama. U ovom TED Talku Li Kronin daje razrađeniju sliku o tome kako će se odvijati onlajn naručivanje i štampanje lekova baš za vas:

Grudna kost od titanijuma

Kod pacijentkinje u Kini je pre dve meseca po prvi put ugrađena grudna kost izrađena pomoću 3D štampača. Nakon što su joj lekari ustanovili izuzetno redak tumor na grudnoj kosti, nije imala drugi izbor nego da se podvrgne operaciji. Sa tradicionalnim metodama, pacijenti nakon operacije ne smeju da se kreću u gužvi, pa čak ni da zagrle svoje najbliže, jer dolazi do pojave boli, a u najtežim slučajevima i gubljenja svesti.

Zbog prisustva tumora, lekari su imali poteškoča sa izradom modela kosti prema osobinama pacijentkinje, tako da su potrebne podatke prikupili uz pomoć žena slične građe, strukture kostiju, visine i težine. Posle nekoliko nedelja titanijumska zamena bila je gotova, a operacija uspešno obavljena.