Mladi iz Sombora ne žele da zavise od uprave i politike — samostalno pokreću projekat za oživljavanje grada, pomozimo im

Ekipa entuzijasta iz Sombora ne odustaje od svog grada uprkos nepovoljnom okruženju za razvoj. Kao odgovor na letargiju, pokreću Indiegogo kampanju za otvaranje novog prostora za pružanje podrške mladima.

Marija Gavrilov - 17. Avgust, 2015.

Srednji i mali gradovi u Srbiji suočeni su sa odumiranjem, a faktor u nepovoljnom razvoju situacije igra i nedostatak kvalitetnog sadržaja za razvoj i edukaciju koji bi zadržali mlade ljude. Grupa građana i građanki iz Sombora odlučila je da pokrene svoj grad kroz Indiegogo kampanju, u okviru koje sakupljaju sredstva za finansiranje neprofitnog društvenog akceleratora, Fabrike

Fabrika je nastala iz potrebe dvoje aktivista, Srđana Bajića i Tanje Adžić, da urade nešto pozitivno za svoj grad, da kažu ne somborskoj letargiji, ali i, kako nam kaže Srđan, iz želje da se suprotstave jačanju političkog uticaja u svim sferama društva. 

Nakon razmatranja različitih opcija, zaključili smo da je način na koji najviše možemo da doprinesemo – podrška lokalnim timovima kroz društveni akselerator, jer Somboru fale sve vrste inicijativa, od kulture i muzike, do građanskog aktivizma.

No, vrlo brzo nam je postalo jasno da će biti teško pribaviti sredstva kroz fondove ambasada i sličnih institucija, jer smo mlada provincijska organizacija bez prethodno sprovedenih akcija. Stoga smo odlučili da bootstrap finansiranje potražimo od pojedinaca, metodom crowdfundinga.

Njihovo istraživanje pokazalo je da jedna od četiri osobe sprovođenje ideje u delo u Somboru vidi kao “ekstremno teško”. Među preprekama nalaze se finansiranje, nedostatak prostora i nedovoljno podrške od strane lokalne zajednice.

Kroz dvomesečnu kampanju ciljaju da sakupe $6.644, a za prvih 18 dana aktivnosti pristiglo je $200. Planirano je da novac bude iskorišćen za opremanje prostora za 10-12 ljudi unutar 3-4 tima koji će aktivno raditi na ostvarenju svojih ideja. Tokom prvih pet meseci ekipa planira da ovim ljudima pomogne kroz organizaciju dvadeset mentorskih radionica na temu NGO sektora i egzekucije projekata. Timovi će ideje prezentovati kompanijama i zainteresovanim lokalnim preduzetnicima, a predviđeno je i pružanje određene novčane pomoći za realizaciju ideja.

Nezavisnost projekta odvela ih je crowdfunding pristupu

Svesni da crowdfunding kampanja nije najbrže i najjednostavnije rešenje za ekipe sa naših prostora koje traže finansiranje, tim Fabrike odlučio se za ovaj pristup iz želje da zadrže programsku nezavisnost.

Mi očekujemo da će neki od projekata koje ćemo podržati biti političkog karaktera, u smislu nezavisnog novinarstva ili kontrole rada lokalnih institucija,a iz iskustva znamo da postoje određeni problemi kada “vlast” treba da podrži ideje koje mogu biti kritički nastrojene prema njenom radu. Ne želimo da dođemo u situaciju da nam radi donacije neko postavlja uslove kakve projekte možemo ili ne možemo podržati.

Što se tiče lokalne privrede, ona je na žalost devastirana, i oslanja se na grupu malih i srednjih preduzeća sa skromnim donatorskim kapacitetima. No, nama svakako jeste u planu da u narednom periodu potražimo podršku većih srpskih firmi u smislu donacije opreme neophodne za funkcionisanje prostora.

Tim Fabrike rešen je da kad-tad pokrene svoj proizvodni proces, a plan je da ukoliko Indiegogo kampanja ne uspe nastave rad na tradicionalnim fundraising metodama i razmotre ostale alternativne metode finansiranja, u saradnji sa mentorima i partnerskim organizacijama.

Ono što je sigurno je da nikada nećemo dići ruke od Sombora.